Tuesday, November 15, 2016

Finally im graduate

Syukur ya allah setelah lama akhirnya aku berjaya tamatkan diploma in information management...yela nak abiskan diploma bukan senang lg2 aku ni x berapa bijak...aku dah la masuk belajaq lambat...abis spm aku keja 3 tahun..start study tahun 2010 tu pun aku amik pra diploma...den aku sambung diploma full time tahun 2011..sampai sem 4 aku dah give up nak quit...tapi kwn dan family x bg depa kata aku dah nak abis...yela sem aku sampai 5 ja...aku teruskan juga tp tetap x boleh...masih ada yg fail sampai kena drop subjek...aku ingat aku akan extend 1 sem tp mcm x...konon sampai sem 6 tp sama mcm x je..aku mcm kena stay sampai sem 7 pergh mmg frust gila kot...akhirnya aku buat keputusan nak tukar mode study...tu pun puas dok google sampai pi induk tanya dengan detail...rupanya boleh...nampak x yg aku ni x taw pape...cuma 1 ja aku lambat so nak x nak aku kena apply cuti study selama 1 sem dulu...aku buat surat akhirnya aku berjaya tukaq mode..owh yee sebelum tu aku pi carik keje dulu..lepas cari aku dah dapat keje x kisah la gaji sikit ka ape...lgpn dah biase berdikari so x kesah sampai aku buat 2 keje yela nak duit lebih kan...time nak extend study tu aku kena pi tmpt aku study dulu dkt segamat...pi la jumpa semua bg surat cakap la dah dpt keje semua...selesai semua blk kl blk buat surat pertukaran semua...submit dkt ined aku x ingat bape lama amik masa tp alhamdulillah la di permudahkan...dulu sebelum aku study pra dip mmg aku apply part time study cuma time tu mgkin xdak rezeki hanya dpt full time ja...lani dah dpt full time gatai pulak nak tukaq...hihi...owh ya klo x silap aku buat pjj ni 3 sem je...sepatutnya 2 sem ja tp almaklum la ada jugak gagal...kekangan masa pun ada jugak sebab aku keje bidang finance...belajaq bidang lain tp dh rezeki kan...sampai keje part time a.k.a. florist pun aku dah stop buat...yuran pjj ni mahal dr full time tp kira aku ni ada pengalaman jugak la buat full time dgn part time...tok kali ni aku sebenarnya xtaw result kuaq pagi td...sbb x check pun date result bila...klo taw mau tidoq x lena la..pg td bgn ja tido on data tiba2 ada mail masuk...mula2 nampak x berani nak bukak sbb risau yela aku x study sgt...mmg x di nafikan carry mark aku semua ok tp tu setiap sem selalu ok tp bila final hancuq...so aku pun buat derk gosok baju dulu lps tu tgk, terpaksa la kuatkan diri ni...dlm hati hanya tuhan saja yg taw...tp alhamdulillah aku lulus sem ni aku amik 1 ja...sbb hat tu ja tggl...xtaw mcm mana sem lps boleh gagal yela xdak rezeki kan...klo x dah lama aku ni konvo...pointer aku xdak la hebat mana tp alhamdulillah masih boleh sambung degree klo mau...tp aku ni mana penah amik muet sbb dulu mmg pikiq xmaw nak sambung...manager dulu kalut suh study account tp aku dok kata nak abiskan dip dulu...lani xtaw nak future ka x, pikiq aku ni x bape bijak ja klo bijak lama dah sambung...so decide td ingat nak amik third language dulu...ingat nak amik english sebab aku pun xdak terer sgt...lg2 keje aku kena communicate dgn org luaq...tp bila pikiq baik mandarin pasaipa opis aku ni majoriti org cina...haha...ok lepas ni dah boleh start bayaq duit ptptn la...almaklum la zaman full time buat loan study...kena la berjimat nak konvo tahun depan lg...ingat xmaw join tp mama pulak paksa, dia kata pi sbb hang dah bertahun bertungkus lumus semua...yela kami pi la walaupun cgpa kami x gempaq mana...malu pun ada sebab lambat abis...ok la xmaw potpet byk2...letih baru blk keje...xtaw bila dpt update bulan depan sure bz year end kan...okay bye2...😊


TERIMA KASIH BACA ENTRY SAYA

No comments:

Post a Comment