Tuesday, November 15, 2016

Finally im graduate

Syukur ya allah setelah lama akhirnya aku berjaya tamatkan diploma in information management...yela nak abiskan diploma bukan senang lg2 aku ni x berapa bijak...aku dah la masuk belajaq lambat...abis spm aku keja 3 tahun..start study tahun 2010 tu pun aku amik pra diploma...den aku sambung diploma full time tahun 2011..sampai sem 4 aku dah give up nak quit...tapi kwn dan family x bg depa kata aku dah nak abis...yela sem aku sampai 5 ja...aku teruskan juga tp tetap x boleh...masih ada yg fail sampai kena drop subjek...aku ingat aku akan extend 1 sem tp mcm x...konon sampai sem 6 tp sama mcm x je..aku mcm kena stay sampai sem 7 pergh mmg frust gila kot...akhirnya aku buat keputusan nak tukar mode study...tu pun puas dok google sampai pi induk tanya dengan detail...rupanya boleh...nampak x yg aku ni x taw pape...cuma 1 ja aku lambat so nak x nak aku kena apply cuti study selama 1 sem dulu...aku buat surat akhirnya aku berjaya tukaq mode..owh yee sebelum tu aku pi carik keje dulu..lepas cari aku dah dapat keje x kisah la gaji sikit ka ape...lgpn dah biase berdikari so x kesah sampai aku buat 2 keje yela nak duit lebih kan...time nak extend study tu aku kena pi tmpt aku study dulu dkt segamat...pi la jumpa semua bg surat cakap la dah dpt keje semua...selesai semua blk kl blk buat surat pertukaran semua...submit dkt ined aku x ingat bape lama amik masa tp alhamdulillah la di permudahkan...dulu sebelum aku study pra dip mmg aku apply part time study cuma time tu mgkin xdak rezeki hanya dpt full time ja...lani dah dpt full time gatai pulak nak tukaq...hihi...owh ya klo x silap aku buat pjj ni 3 sem je...sepatutnya 2 sem ja tp almaklum la ada jugak gagal...kekangan masa pun ada jugak sebab aku keje bidang finance...belajaq bidang lain tp dh rezeki kan...sampai keje part time a.k.a. florist pun aku dah stop buat...yuran pjj ni mahal dr full time tp kira aku ni ada pengalaman jugak la buat full time dgn part time...tok kali ni aku sebenarnya xtaw result kuaq pagi td...sbb x check pun date result bila...klo taw mau tidoq x lena la..pg td bgn ja tido on data tiba2 ada mail masuk...mula2 nampak x berani nak bukak sbb risau yela aku x study sgt...mmg x di nafikan carry mark aku semua ok tp tu setiap sem selalu ok tp bila final hancuq...so aku pun buat derk gosok baju dulu lps tu tgk, terpaksa la kuatkan diri ni...dlm hati hanya tuhan saja yg taw...tp alhamdulillah aku lulus sem ni aku amik 1 ja...sbb hat tu ja tggl...xtaw mcm mana sem lps boleh gagal yela xdak rezeki kan...klo x dah lama aku ni konvo...pointer aku xdak la hebat mana tp alhamdulillah masih boleh sambung degree klo mau...tp aku ni mana penah amik muet sbb dulu mmg pikiq xmaw nak sambung...manager dulu kalut suh study account tp aku dok kata nak abiskan dip dulu...lani xtaw nak future ka x, pikiq aku ni x bape bijak ja klo bijak lama dah sambung...so decide td ingat nak amik third language dulu...ingat nak amik english sebab aku pun xdak terer sgt...lg2 keje aku kena communicate dgn org luaq...tp bila pikiq baik mandarin pasaipa opis aku ni majoriti org cina...haha...ok lepas ni dah boleh start bayaq duit ptptn la...almaklum la zaman full time buat loan study...kena la berjimat nak konvo tahun depan lg...ingat xmaw join tp mama pulak paksa, dia kata pi sbb hang dah bertahun bertungkus lumus semua...yela kami pi la walaupun cgpa kami x gempaq mana...malu pun ada sebab lambat abis...ok la xmaw potpet byk2...letih baru blk keje...xtaw bila dpt update bulan depan sure bz year end kan...okay bye2...😊


TERIMA KASIH BACA ENTRY SAYA

Saturday, November 5, 2016

Girls Day Out (GDO)

Finally dpt lepak ramai2 dgn depa semua walaupun x cukup corom lg sorang xdpt mai ada keje dkt penang...but it ok it happening walaupun kami kena tggu depa 2 jam...lgpn bukan senang nk jmpe ramai2...selalu pi lepak kedai ja lani kita buat kelainan pulak...al maklumlah semua ada keluarga dah berkahwin lain la kami ni masih x laku bujang lagi...hihi...okay la x maw berleter sgt kita belanja sikit gambaq dkt lake garden petang tadi...













TERIMA KASIH BACA ENTRY SAYA

Saturday, January 16, 2016

Training kick off...

Assalamualaikum...hari ni puas tido..hihi...almaklum la topup tido sepanjang 3 ari ni mmg letih giler...jadual pun pack kena bgn awl dgr speech semua..sakat bgn awl xjd mslh sbb dh biase bab speech tu skit rase mengantok sbb xd kena dgn keje pun...tp bagus jugak sebenarnya sbb boleh taw lebih pasal company..mmg la dah 2 tahun lebih handle keje yg sama tp dlu company ni sbgai client but now im working with my client company..ada dlm 6 bulan lebih keje dkt company ni..so far ok jugak la..ok la sebenarnya xpnh pun travel luar dr malaysia..but dis is my 1st time but not 1st time naik flight la..13 jan pi singapore tp sat ja pi company sana kita lawatan sambil belajaq la jugak..den petang tu naik ferry pi ke pulau bintan, indonesia..dlm pukul 5 lebih kot sampai ke destinasi iaitu Swiss-Belhotel...sampai sana rest sat bersihkan diri semua...lepas tu kena pi kelong tok dinner...haa ni paling mencabar sbb kena naik sampan..bkn takot ke ape sakat sampan ni dkt langkawi penah naik tp sini dgn keadaan yg gelap xnampak lgsg..hihi tp alhamdulillah selamat smpai jugak...makan2 nk dkt kol 10 blk ke hotel sbb esk kena bgn pagi...tp dkt indon waktu dia lambat 1 jam dr malaysia dan singapore..owh yee dkt singapore tu siyes xselesa bkn ape dr segi air la nk membuang ke ape sne mmg xd air...hehe..



Dkt opis singapore welfie dgn team finance

 Airport changi singapore..

Bwh ni semua gambaq opis dkt singapore..cantik sggh berbeza dgn kl..









 Dlm ferry nak ke bintan..

 Menunggu ferry kena welfie dulu..


Dinner dkt kelong..



Ok hari kedua pun sama je xbanyak berubah cuma beza ari ke2 ada free and easy..try pi mall sebalah hotel xd pape sgt and harga pun mahal la jugak xpulang modal nk beli...ingat nk beli la buah tangan dkt semua tp hampa..dgn positif ckp xpe esk nak balik dkt feri boleh la beli..ok xleh nk lama sgt jln sbb ada drink at poolside den bbq at rooftop semua...time tu kami hanya pi ke pantai den naik ke pool je...lps tu bersihkan diri and solat semua...drink tu mmg xjoin sbb letih so juz join tok bbq..happy jugak la sbb tgk bos2 besar campak sorang2 msk dlm pool...takot jugak den lepas tgk kami senyap2 lari nsb baik xd siapa nmpk klo x mesti kena kejar and kena campak dlm pool...hehe...

 Berwelfie bersama brendan..sgt sporting..

 Aktiviti mencampak org dlm pool

Aktiviti free and easy..maaf la sy hantu laut bkn hantu nak mandi tp suka tgk laut..hehe..



 Bbq at rooftop..





Last day dkt bintan sebelum pulang ke singapore dan kembali ke negeri asal malaysia..last day adalah aktiviti team building..kali ni dlm air tp gambar xd sbb dkt team lain..kena tggu mereka sent dlm email la...lps abis je aktiviti ni pulang ke hotel bersihkan diri kemas brg...den lunch and check out...mcm biase tggu ferry tp kali ni sgt panas sampai berpeluh la jugak...sampai dkt ferry ingat nk beli pape tp kecewa xd pape yg menarik..kesudahan duit idr xpakai lgsg kena la jual blk..sampai singapore naik bus pi airport..sampai airport kami semua makan sebelum pulang..alang2 boleh claim ape lagi...dlm pukul 10 sampai malaysia...yeay sgt penat tp happy sbb bergaul dgn team2 lain...hehe..ok stop sampai sini nak kemas brg semua..den esk pulak ada class...satu class pulak tu...napa la lec buat esk sepatotnya mggu dpn...tp xpe la td pun dah puas tido...

 Nak menuju ke treasure bay crystal lagoon

Pulang ke hotel bersihkan diri



Menuju masa untuk pulang



TERIMA KASIH BACA ENTRY SAYA

Thursday, December 24, 2015

Setelah setahun pencen hike..

Okay sebelum update nak ucapkan selamat bercuti buat semua dan salam maal hijrah..time cuti2 ni mesti ramai balik kg kan..syok la korg yg blk kg tu mcm kita ni cuti lama pun kena buat keje jugak dkt rumah..almaklum la keje kita ni bukan kira pun klo dah bz kena la hadap..lg pun ahad dah start kuliah..😢
Ok lah sbnrnya dah lama stop hiking ni..bukan merajuk ka ape tp kekangan waktu xmengizinkan..xsilap last pi tahun lepas 29 nov 2014 hike dkt pine three hill, fraser hill..sana mmg syok tp mencabar sakit kaki xpyh nk kata la..track dia turun naik..tp tahun ni ada masa terluang sikit naik balik tp kali ni pi bukit tabur east..mula2 risau jugak nak pi sbb google tmpt tu mcm2 kes..tp satu ja la klo niat kita ok insya allah di permudahkan..pi sana 5 dec 2015 naik dlm kol 5.45 pg mcm tu kot..tido pun tido ayam 1 jam lebih sbb bgn kol 4 pagi..time nak naik tu gelap la jugak tp nasib baik la phone ada torch light so kira sng and mudah nk tgk track..tp xnaik smpai puncak sbb ramai sgt malas pulak kita nk beratur..hehe..so kami gadis2 duduk je sambil masak meggie..sbb msg2 dah kebuluq gila katakan..tp nasib baik la xd sakit ape2 risau jugak sbb dh setahun lbh x hike den hike blk naik tabur pulak..ingat nk start broga blk ke ape..lepas turun tabur mcm biase la kami terus pi sendat tok mandi manda..berpiknik sat dkt sana smbil makan2..next destination kena hold dulu sbb dah bz keje and dah start kuliah..lg pun bln 1 ni ada training dkt singapore and pulau bintan..den plan nk holiday pulak restkan otaq penat sgt asyik ralit keje ja kan..hehe..ok la xmaw bebel byk2 sbb nk smbg buat keje..















TERIMA KASIH BACA ENTRY SAYA